Energie

EPC

Een energieprestatiecertificaat (kortweg EPC) geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen en voor bepaalde openbare gebouwen.

Van zodra een woning (huis, appartement, serviceflat, studentenkamer, ...)  te koop of te huur is, moet de eigenaar het EPC kunnen voorleggen. Zo kunnen kandidaat-kopers of -huurders rekening houden met de energiescore bij hun beslissing. De eigenaar die zijn woning wil verkopen of verhuren, is daarvoor verantwoordelijk, ook als er beroep op een immobiliënkantoor of een notaris wordt gedaan.

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige type A. De energiedeskundige type A moet ter plaatse langskomen om de woning te inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie ....

Bij verkoop moet het EPC overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar. Bij verhuur moet een kopie van het EPC aan de huurovereenkomst toegevoegd worden.

Bekijk hier een voorbeeld van een certificaat.

Download hier alvast de verplichte aanstiplijst met geldige bewijsstukken opgesteld door het VEA.


EPB

EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en heeft betrekking op het energetische totaalpakket van je woning: isolatie, luchtdichtheid, zonnepanelen, ventilatie, verwarmingssystemen, ... maar ook op de kwaliteit van je binnenklimaat.

Alle gebouwen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend, moeten op energetisch gebied en op vlak van binnenklimaat voldoen aan bepaalde eisen. Die eisen worden de EPB-eisen genoemd. Je nieuwe woning zal dus wettelijk aan bepaalde energetische voorwaarden moeten voldoen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Check of jouw bouwproject onderworpen is aan de EPB-eisen met de EPB-wegwijzer van het Vlaams Energieagentschap VEA.


Blowerdoor

Bij een blowerdoor (luchtdichtheidstest) wordt de luchtdichtheid van de woning of het gebouw vastgesteld door haar bloot te stellen aan een over- en/of onderdruk van 50 Pa. Het volume lucht dat hierbij aan het gebouw ontsnapt of erin infiltreert, is dan een maat voor de luchtdichtheid. Hoe beter de luchtdichtheid van een gebouw, hoe minder sterk een ongecontroleerde ventilatie vat heeft op het gebouw. Ongecontroleerde ventilatie leidt tot onnodig warmteverlies. In het EPB-verslag wordt dit warmteverlies uitgerekend onder de vorm van ventilatieverliezen. Een blowerdoortest heeft in het algemeen een zeer positieve invloed op het E-peil en de netto-energiebehoefte.


Ventilatie

Vanaf 01/01/2016 is het verplicht om naast de EPB-verslaggever ook een ventilatie-verslaggever aan te stellen bij de bouw van wooneenheden (zowel nieuwbouw als energetische renovatie). De ventilatie-verslaggever is betrokken bij het ontwerp (keuze ventilatiesysteem), de uitvoering (toevoer, doorstroom en afvoer) en de controle van de uitvoering. 


Ben je nog op zoek naar een deskundige voor één van bovenstaande energetische keuringen, neem dan contact op met ons energieteam via 015/28.60.41 of via energie@topomechelen.be

Voor een EPC kan je ook hier rechtstreeks een afspraak maken in onze agenda.


Energie

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x