Woning zelf verkopen: Veelgestelde vragen

Waarom moet ik de rondleiding met kandidaat-kopers zelf doen?

@TOPO is een landmeter- & expertisekantoor en geen makelaarskantoor. Wij treden ook niet op als bemiddelaar in de verkoop. U bespaart de commissie van de makelaar. De rondleiding doe je zelf.

Hoe zorg ik voor een goede bezichtiging?

Ruim goed op. Haal zoveel mogelijk overbodige spullen weg. Zet de wasmand in een kast of desnoods even in de schuur. Tandenborstels weg, maak het aanrecht en alle tafelbladen leeg. Laat uw huis rust uitstralen. Haal onder andere persoonlijke foto’s, souvenirs, het prikbord en de post weg, en vertel gewoon eerlijk over je ervaringen in jouw woning. Waar zijn de scholen? Is er een gemakkelijke verbinding met het openbaar vervoer? Stel ook vragen aan de kandidaat-koper. Waar zijn zij naar op zoek? Waarom verhuizen ze? Wat is er belangrijk voor hen?

Is het niet nadelig als ik de bezichtigingen zelf doe?

Wij hebben ervaren dat kandidaat-kopers het juist heel prettig vinden als de bewoners de rondleidingen zelf doen. Dat geeft net een huiselijkere sfeer. Kandidaat-kopers kunnen alle vragen meteen stellen en de bewoners weten het meest over het huis en de buurt. Rondleiden is helemaal niet moeilijk. Waarschijnlijk heb je, toen je het huis kocht, dit ook aan je vrienden en familie laten zien. Je huis voorstellen aan een potentiële koper is niet anders. Bovendien wijst ook onderzoek uit dat kandidaat-kopers liever van eigenaars horen wat hun ervaringen waren en meer vertrouwen hebben in informatie die niet van een professionele, gladde verkoper komt, waarvan geweten is dat ze op commissie werken. Bovendien spaar je enkele duizenden euro’s aan commissie uit.

Wat moet ik vermelden tijdens een bezichtiging?

Als verkoper heb je een meldingsplicht die inhoudt dat de verkoper alle gebreken die bij hem bekend zijn, moet melden aan een potentiële koper. Dit geldt niet voor de gebreken die duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Ook moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan de koper. De potentiële koper wordt zo, voordat hij overgaat tot het kopen van een woning, op de hoogte gesteld van de toestand van de woning.

Woning zelf verkopen: Veelgestelde vragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x