EPC

Energieprestatiecertificaat

Een energieprestatiecertificaat (kortweg EPC) geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen en voor bepaalde openbare gebouwen.

Van zodra een woning (huis, appartement, serviceflat, studentenkamer, ...)  te koop of te huur is, moet de eigenaar het EPC kunnen voorleggen. Zo kunnen kandidaat-kopers of -huurders rekening houden met de energiescore bij hun beslissing. De eigenaar die zijn woning wil verkopen of verhuren, is daarvoor verantwoordelijk, ook als er beroep op een immobiliënkantoor of een notaris wordt gedaan.

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige type A. De energiedeskundige type A moet ter plaatse langskomen om de woning te inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie ....

Bij verkoop moet het EPC overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar. Bij verhuur moet een kopie van het EPC aan de huurovereenkomst toegevoegd worden.

Bekijk hier een voorbeeld van een certificaat.

Maak hier een afspraak.

 

De verschillende energiedeskundigen

Een energiedeskundige type A is bevoegd voor de opmaak van energieprestatiecertificaten voor verkoop en verhuur van residentiële gebouwen (woningen, appartementen...).

Een energiedeskundige type B, de vroegere EAP-deskundige, is bevoegd voor het uitvoeren van energieaudits in woningen. Deze audit is een grondige energiestudie van uw woning waarbij de energiedeskundige adviezen zal geven om uw woning energiezuiniger te maken.

Een energiedeskundige type C is bevoegd voor de opmaak van energieprestatiecertificaten voor verkoop en verhuur van publieke gebouwen.

Een energiedeskundige type D is bevoegd voor de opmaak van energieprestatiecertificaten voor verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen (winkels, kantoren...).

Een EPB-verslaggever is bevoegd om EPB-studies op te maken.

EPC

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x